fbpx
info [a] fsutbildningar.se| 070 - 622 56 15
Mycket är förstås självklart, särskilt efteråt!

bild-vad-sager-lagenEn person som tillhör gruppen mellan 18 och 21 år och vill bli lastbilsförare (och ta sitt C-kort efter den 10 september 2009).

Den personen kan utbilda sig och erhållla körkortsbehörighet C och/eller CE (tung lastbil respektive tung lastbil med släp) genom bland andra gymnasieskolans inriktning transport, komvux eller en trafikskola. För att den personen ska få köra lastbil yrkesmässigt krävs att han/hon även har yrkeskompetensbevis. Den personens utbildning måste omfatta den lagstiftade grundutbildningen om 280 timmar för att ha/hon – efter godkänt prov – ska få det obligatoriska yrkeskompetensbeviset som gäller i fem år.

En person som har fyllt 21 år och vill bli lastbilsförare, (och ta sitt C-kort efter den 10 september 2009), måste också skaffa sig C och/eller CE-behörighet. Men för han/henne (och alla som är äldre än 21 år) omfattar den obligatoriska grundutbildningen för att få yrkeskompetensbevis 140 timmar i stället för 280. Utbildningens innehåll är i stort sett detsamma, bara lite mer komprimerat. För att den föraren ska få sitt yrkeskompetensbevis krävs också att han/hon genomför ett godkänt prov efter utbildningen.

En förare som tagit sitt C-kort före den 10 september 2009 behöver yrkeskompetensbevis för att kunna transportera gods på väg. Föraren behöver ingen grundutbildning, utan det räcker med 35 timmars fortbildning under en femårsperiod. När han/hon har genomfört fortbildningen erhåller föraren yrkeskompetensbeviset utan prov. Om föraren vill kan han/hon i inledningsskedet med de nya bestämmelserna hänvisa till så kallade”hävdvunna rättigheter” och genomför fortbildningen inom en sjuårsperiod, innan den 10 september 2016.

Källa: tya.se

Kommande YKB -kurser.
      [events_list scope=”future” category=”3″]

    • #_EVENTDATES, #_EVENTLINK, #_LOCATIONLINK

[/events_list]